Jabloň (Pyrus malus)
Další názvy: Apple, Malus Pumila
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jabloň (Pyrus malus), známá také jako Apple nebo Malus Pumila, je stálezelená dřevina pocházející z rodiny růžovitých. Její výskyt je rozšířený po celém světě, zvláště však v mírném a chladném podnebném pásmu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Je hodně oceňována nejen pro svoji krásu kvetení, ale především pro plody, které přináší.
Jablka, jako plody jabloně, jsou všeobecně známé a oblíbené pro svou šťavnatost, osvěžující chuť a zdravotní přínosy. Jsou bohaté na vitamín C a vlákninu a obsahují také mnoho antioxidantů. Jablka se používají v mnoha různých produktech. Nejčastěji je najdeme v potravinářském průmyslu - mimo široké škály použití v domácích receptech na koláče, moučníky a šťávy se vyrábějí také průmyslové výrobky, jako jsou džemy, džusy, mošty, cider, víno nebo želé. Z jablka se také vyrábí jablečný ocet, který je ceněný pro své léčivé vlastnosti. V kosmetickém průmyslu se pak využívá jablečná šťáva a výtažky z jablka v různých pleťových mlécích, krémech nebo maskách pro jejich vyživující a omlazující efekt. Taktéž jsou jablka používána jako zdroj pektinu, který se využívá jak v potravinářském tak i v farmaceutickém průmyslu.