Isomalt
Další názvy: E953, 1-O-α-D-Glucopyranosyl-D-mannitol
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Isomalt je druh sladidla, které je známé také pod názvy E953 nebo 1-O-α-D-Glucopyranosyl-D-mannitol. Tato látka je unikátní svou strukturou, která je tvořena spojením dvou cukrů - glukózy a mannitolu. Jedná se o náhradní sladidlo, které má přibližně poloviční sladivost ve srovnání s běžným cukrem, ale jeho energetická hodnota je také poloviční. Navíc je tato látka považována za méně škodlivou pro zuby, protože podporuje neutrální pH v ústech a tím předchází vzniku zubního kazu. Isomalt se významně využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě cukrovinek.
Produkty, ve kterých můžeme isomalt nalézt, jsou především různé druhy cukrovinek. Isomalt má totiž schopnost nabývat různých tvarů a konsistencí, díky čemuž je velice oblíbený u cukrářů. Je například používán v bonboniérách, žvýkačkách, čokoládě, krémech, zmrzlině a dalších dezertech. Dále je také využíván v pečených výrobcích jako jsou sušenky nebo dorty, kde nahrazuje běžný cukr. Je také součástí nejrůznějších dietních potravin, protože jeho sladivost je podobná sacharóze, ale obsahuje méně kalorií. Navíc isomalt jen minimálně zvyšuje hladinu cukru v krvi, což je výhoda pro diabetiky a osoby na nízkosacharidové diety. V neposlední řadě je také součástí různých léků, jako jsou například léky na kašel.