Invertase
Další názvy: Invertáza, Beta-fructofuranosidase
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Invertasa (také invertázá katalyzuje hydrolýzu sukrozy (běžného cukru) na fruktózu a glukózu. Nachází se ve velkém množství organismů, včetně rostlin, živočichů a jednoduchých organismů, jako jsou bakterie a kvasinky. Široké rozšíření této enzymy souvisí s tím, že její substrát, sukroza, je běžným cukrem v přírodě. Invertasa je důležitá ve výrobě potravinářských výrobků, kde se využívá pro vznik inversion cukru.
Inverzní slad, který je produktem sukrozy přetransformované invertasou, se používá na výrobu čokoládových bonbónů, likérů a některých druhů pečiva. Invertasa je také nepostradatelná pro výrobu medu, kdy včely tuto enzymu využívají k převedení nektaru na med. Kromě potravinářství se invertasa používá také v biotechnologii, zejména při výrobě bioethanolu, kde může poměr fruktózy a glukózy v odbourávání cukrů ovlivnit výslednou účinnost produkce ethanolu.