Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa)
Další názvy: Ibišek
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) je opadavá bylina z čeledi slézovitých. Jedná se o rostlinu původem z tropické západní Afriky, která ale roste v tropických oblastech celého světa. V České republice je pěstován především jako okrasná rostlina, ale za poslední roky nachází uplatnění i v kuchyni či při výrobě nápojů. Jak samotný název napovídá, pravlastí ibišku súdánského je Súdán, avšak dnes ho můžeme najít téměř všude na světě. Ibišek súdánský je oblíbený především pro své široké využití a léčivé účinky.
Využití ibišku súdánského je skutečně široké. Jedná se o rostlinu oblíbenou především v kulinaře a při výrobě nápojů. Plody ibišku se sklízí ručně, suší se a dále zpracovávají. Největší oblibě se těší jako surovina do čajových směsí, kde dodává nápoji charakteristickou kyselou chuť a rubínově červenou barvu. Tento nápoj je oblíbený nejen pro svou výbornou chuť, ale také pro své léčivé vlastnosti. Čaj z ibišku súdánského má totiž pozitivní vliv na látkovou výměnu, pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi, přispívá k lepšímu trávení a má močopudné účinky. Ze sušených plodů se také vyrábí tzv. "hibiscusový med", který se používá jako přírodní sladidlo. Nalezneme ho také v mnoha potravinářských výrobcích, například ve výrobě džemů, cukrovinek nebo jako barvivo a kyselou příchuť v pečení. Kromě čajů se z ibišku vyrábějí také ovocné šťávy a sirupy. Sušené květy a plody se používají také v přírodní kosmetice, a to především pro jejich léčivé účinky na pleť.