Hydrogenated vegetable oil
Další názvy: Hydrogenovaný rostlinný olej
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Hydrogenovaný rostlinný olej je na našem trhu velmi rozšířenou přísadou. Jeho výroba spočívá v chemické reakci rostlinného oleje s vodíkem, přičemž dochází ke zvýšení teploty a tlaku. Tento proces umožňuje prodloužit trvanlivost produktu, zlepšit konzistenci nebo dosáhnout lepších pekařských vlastností. Hydrogenovaný rostlinný olej se tak stává součástí mnoha potravin a kosmetických výrobků.
V potravinářství se nejčastěji setkáme s hydrogenovaným rostlinným olejem v pečivu, sušenkách, čokoládě, cukrovinkách, zmrzlinách nebo polotovarech. V kosmetice se využívá pro výrobu mýdel, krémů a různých pleťových olejích. I přes jeho široké využití je však třeba si uvědomit, že obsahuje trans-tuky, které mohou při nadměrném konzumu zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Proto je důležité sledovat složení produktů a vybírat ty s co nejnižším obsahem hydrogenovaných olejů.