Hrušeň obecná (Pyrus communis)
Další názvy: hruška
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Hrušeň obecná (Pyrus communis), běžně nazývaná hruška, je ovocný strom pocházející z jižní a střední Evropy a jihozápadní Asie. Tento strom dorůstá až do výšky 20 metrů a je oblíbený svými sladkými a šťavnatými plody. Hrušky jsou nejenom chutné, ale také bohaté na vitamín C, K a B6. Další důležité látky, které hruška obsahuje, jsou vláknina, draslík, vápník a železo. Abychom ale dostali z hrušek maximum, měli bychom konzumovat jejich kůži, protože právě ta obsahuje nejvíce vlákniny.
Pro využití hrušek je široká škála možností. Mohou se konzumovat čerstvé nebo je lze zpracovat na různé druhy produktů. Mezi nejoblíbenější patří hruškový džem, marmeláda, kompot či povidla. Velmi oblíbený je také hruškový mošt, který je známý pod názvem perník, či hruškový cider. Nezapomínejme také na sušené hrušky, které jsou skvělou svačinkou na cesty. Velmi významný je také výroba hruškovice - destilátu z hrušek, který se těší velké oblibě. Hrušky se také často používají v cukrářství a pekařství, například v ovocných dortech, strudlech, koláčích nebo jako náplň do buchet a závinů. Vlastnosti hrušek dokáží rozšířit chuťové spektrum mnoha receptů a přidají sladkost i šťavnatost.