Hořec žlutý (Gentiana lutea)
Další názvy: gentiana, encián, trlič, horec žltý
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Hořec žlutý (Gentiana lutea), známý také pod názvy gentiana, encián, trlič nebo horec žltý, je vytrvalá rostlina, která náleží do čeledi hořcovitých. Svým jedinečným zjevem s výraznými žlutými květy a vysokým vzrůstem, který dosahuje až dvou metrů, patří mezi velmi oblíbené dekorativní rostliny. Aromatizuje krajinu nejčastěji v horských oblastech střední a jižní Evropy, kde se těší značné oblibě také mezi včelaři. Hořec žlutý má totiž velké množství nektaru, což ho činí atraktivním pro včely a další hmyz.
Nicméně hořec žlutý je využíván i v lidovém léčitelství a farmaceutickém průmyslu. Díky svým hořkým látkám, které se rozkládají v trávicím ústrojí a stimulují jeho funkci, se hořec žlutý používá při léčbě zažívacích potíží a jater. Extrakt z gentiany se také hojně využívá při výrobě alkoholických nápojů, jako jsou likéry, vermuty nebo amara – hořké likéry typické pro středomořské země. Klasickým příkladem je italský likér Aperol či vídeňský likér Almdudler, které patří mezi nejznámější destiláty s obsahem hořce žlutého. Méně známé, ale přesto důležité je použití hořce žlutého v kosmetickém průmyslu, kde se extrakt z této rostliny využívá pro vlastnosti, jež mohou napomoci ke zlepšení pleťového tonusu.