Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Další názvy: Oyster mushroom, hiratake, Ping Gu, chippikoori
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Hlíva ústřičná, známá také pod názvy Oyster mushroom (v angličtině), hiratake (v japonštině), Ping Gu (v čínštině) či chippikoori (v malajálamštině), je druh jedlé houby, která roste perenálně po celém světě. Má světle šedou až bílou barvu, její plodnice jsou zpravidla velké, s polokruhovou nebo lasturovou čepelí. Tato houba je známá pro svou vysokou nutriční a léčivou hodnotu. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů i minerálů.
Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě a příznivým vlastnostem pro zdraví se hlíva ústřičná používá v mnoha druzích produktů. Nejčastěji se využívá přímo jako součást kulinářských receptů, například v čínské, korejské, japonské a středomořské kuchyni. Je oblíbená v vegetariánské a veganské stravě jako náhrada masa pro svou plnou, masité chuti. Kromě toho se hlíva ústřičná dále zpracovává do různých druhů potravinářských výrobků jako jsou například polévky, omáčky, těstoviny, nápoje a dokonce i veganské salámy, klobásy či "houbové" steaky. V oblasti doplňků stravy se z ní vyrábějí přípravky pro posílení imunity a léčbu cholesterolu a cukrovky. Hlíva ústřičná se také využívá v kosmetice, například ve formě extraktu v různých pleťových krémech, masech a sérech, kde působí jako silný antioxidant.