Guar gum
Další názvy: Guarová guma, Cyamopsis tetragonoloba gum, E412
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Guar gum, známá také jako guarová guma, Cyamopsis tetragonoloba gum nebo označená kódem E412, je polysacharid získaný z semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba. Jedná se o druh bobovité rostliny, která pochází z Indie a Pákistánu, ale v dnešní době se s úspěchem pěstuje také v jiných oblastech, úspěšně se daří například v Austrálii a USA. Guarová guma je známa a hojně využívána díky svým specifickým, pro řadu odvětví velmi cenným, vlastnostem.
Přírodní povaha a nenahraditelné vlastnosti guarové gumy vedly k jejímu širokému využití v různých odvětvích. Nejčastěji se lze s guarovou gumou setkat v potravinářském průmyslu, kde se používá jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo. Nachází tak uplatnění například v ledových krémech, sýrech, dresinzích na saláty, polévkách ve vlasových a kůží šetrných šamponech a dalších kosmetických produktech. Compatible také využívají konzistence a viskozity guarové gumy v textilním průmyslu a při výrobě papíru. Je rozsáhle využívána také v těžebním průmyslu, kde je součástí těžebních roztoků při frakování. Je schopna snížit koeficient tření kapaliny, čímž umožňuje snadnější průnik těžebního roztoku do horninového podkladu.