Glycoproteins
Další názvy: Glykoproteiny
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glykoproteiny jsou biochemicky významné látky hrající klíčovou roli v řadě biologických procesů v organismu. Jedná se o molekuly složené z proteinů a cukerných jednotek. Ty jsou klíčové pro řadu funkci glykoproteinů, jako je například schopnost rozpoznávat a vázat specifické molekuly. Dalším důležitým aspektem je, že cukerné jednotky glykoproteinů jsou schopné ovlivňovat jejich strukturu a tím i funkci.
Z hlediska průmyslového využití se glykoproteiny nachází například v farmaceutickém průmyslu. Používají se ve vývoji nových léků, a to zejména na onemocnění jako je rakovina nebo autoimunitní choroby. Dále jsou důležitou složkou při výrobě vakcín, kde cukerné jednotky na povrchu glykoproteinů umožňují aktivování imunitního systému a jeho následnou reakci na danou chorobu. V potravinářství se uplatňují v různých potravinářských doplňcích a speciálních diete. V kosmetickém průmyslu jsou využívány pro výrobu krémů, sér a masek, kde mají hydratační a zvláčňující účinky.