Glycerin
Další názvy: Glycerol
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Glycerin, známý také pod názvem glycerol, je bezbarvá bezpachá kapalina, která má sladkou chuť. Je to trojatomový alkohol, tedy látka, která má v molekule tři skupiny -OH. Glycerin je organickou sloučeninou, která je součástí tuků a olejů a nachází se široce rozšířená i v přírodě. Je to důležitá chemikálie, která má mnoho průmyslových využití a je rovněž součástí mnoha běžných konzumních produktů.
Glycerin se používá v širokém spektru produktů díky svým vlastnostem. Zejména je oblíbený v kosmetickém průmyslu, kde se využívá v tělových mlécích, krémech, mýdlech, sprchových gelech a mnoha dalších produktech pro svoji schopnost zvlhčování pokožky a vytváření ochranného filmu na pokožce, který zabraňuje vysoušení a ztrátě vlhkosti. V potravinářském průmyslu je pak glycerin využíván jako sladidlo, zvlhčovač a změkčovadlo. Dále se glycerin využívá v farmaceutickém průmyslu v některých léčivech a sirupech. Kromě těchto běžných využití se glycerin používá také v průmyslu na výrobu některých typů plastů, v textilním průmyslu, v automobilovém průmyslu jako aditivum do chladících kapalin a v mnoha dalších oblastech.