Glutamine
Další názvy: L-glutamin, (2S)-2,5-diamino-5-oxopentanová kyselina, (2S)-2-amino-4-karbamoylbutanová kyselina
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glutamin, také známý jako L-glutamin, (2S)-2,5-diamino-5-oxopentanová kyselina nebo (2S)-2-amino-4-karbamoylbutanová kyselina, je jedna z nejvýznamnějších aminokyselin v lidském těle. Má řadu funkcí, včetně podpory imunitního systému a trávení, přispívání k regeneraci svalů a zrychlování hojení ran. Navíc, glutamin může pomoci zlepšit tělesnou výkonnost a podporovat zdravý růst svalů.
Vzhledem k jeho široké škále přínosů se glutamin používá v řadě výrobků. Mimo jiné se hojně využívá jako součást sportovních doplňků stravy, které slouží k podpoře svalové práce a regenerace těla po fyzické námaze. Dále se využívá v některých produktech pro zdravou výživu, kde pomáhá při trávení a podporování imunitního systému. Nakonec, glutamin se může nalézt i v některých léčivých přípravcích, kde je používán pro léčbu některých zdravotních problémů souvisejících s játry, střevy či imunitním systémem. Zkrátka, glutamin je všestranná a důležitá složka, která nachází uplatnění ve velké škále produktů.