Glukóza (Glucose)
Další názvy: α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose, Saccharum amylaceum
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glukóza, také známá jako α-D-Glucopyranose, Glucosum anhydricum, Dextrose nebo Saccharum amylaceum, je jednoduchý cukr, který patří do skupiny sacharidů. Jedná se o energetický zdroj každé buňky v lidském těle. Pochází z ovoce a dalších sladkých potravin, ale také z těch, které obsahují škrob (například z brambor nebo obilniny), neboť škrob je polymerem glukózy, jinými slovy, skládá se z mnoha molekul glukózy spojených dohromady. Její další využití najdeme v lékařství, při léčbě hypoglykémie nebo pro provedení orálního glukózového tolerance testu, kterým se diagnostikuje diabetes.
Významnou roli hraje glukóza také v potravinářském průmyslu. Používá se jako sladidlo v nápojích, jogurtech, čokoládách, ledových krémech, zmrzlině, zákuscích, ovocných džemech a mnoha dalších produktech. Je známá i pod názvem dextrosa a v potravinách se někdy skrývá pod označením E960. Glukóza je také významnou složkou sportovních nápojů, jelikož je schopná rychle doplnit pokles cukru v krvi a poskytnout rychlou energii. Ve farmaceutickém průmyslu se zase často využívá jako základ pro výrobu léků.