Gluconic Acid
Další názvy: Kyselina glukonová
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina glukonová, známá také jako gluconic acid v angličtině, je jednou z nejdůležitějších kyselin nacházejících se v přírodě. Tato organická sloučenina je nezávadný derivát glukózy, který má chemicky vzato podobu vínité kyseliny. Její základní využití najdeme především ve farmaceutickém průmyslu a potravinářství. Kyselina glukonová je obecně uznávána jako bezpečná pro spotřebitele ve většině zemí světa, včetně Spojených států, Evropské unie i České republiky.
V potravinářství se kyselina glukonová využívá jako regulátor kyselosti, sequestrační činidlo, antioksidant, stabilizátor a chelatační činidlo. Lze ji najít v mnoha různých produktech, jako jsou nápoje, ovoce a zelenina, cukrovinky, mléčné výrobky, pečivo a mnoho dalších. Kyselina glukonová má schopnost zlepšovat trvanlivost potravin a současně jejich chuť. Ve farmaceutickém průmyslu se uplatňuje jako součást různých léčebných přípravků, mj. v podobě kalcium glukonátu, který se podává při nedostatku vápníku v těle. Zároveň se kyselina glukonová využívá i v kosmetice, především jako tonizující a hydratační složka v různých pleťových vodách, krémech a sérech. Reaguje s minerály a těžkými kovy, a tím je z pleti odstraňuje.