Glucomannan
Další názvy: Amorphophallus Konjac Root Powder
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glucomannan známý také jako Amorphophallus Konjac Root Powder je přírodní, rozpustná vláknina vyráběná z kořene rostliny zvané konjac, která se nachází v jihovýchodní Asii. Tato vláknina je za celé staletí klíčovou součástí tradiční čínské medicíny a kuchyně, kde se používá jako tlustidlo, želírující látka či přídavek do jídla. Díky svým unikátním vlastnostem a zdravotním přínosům si nicméně glucomannan nachází cestu i do západního světa.
Nejčastěji se glucomannan stoneskává v Kapslích jako doplněk stravy k podpoře hubnutí. Díky své schopnosti nasákout velké množství vody zvyšuje totiž pocit sytosti a snižuje příjem kalorií. Dále se glucomannan přidává do nízkokalorických nudlí a těstovin, známých jako shirataki nudle. Bere se v úvahu také jeho potenciální příspěvek k regulaci hladiny cukru v krvi, ke snižování hladiny cholesterolu a k podpoře zdraví střev. V kosmetickém průmyslu se glucomannan používá jako přírodní zvlhčovač a zjemňující složka v produktech pro péči o pokožku. Navíc se účinně uplatňuje jako želírující a zahušťovací látka v různých farmaceutických výrobcích.