Glucoamylase
Další názvy: Glukoamylasa, Amyloglukosidasa, AMG
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Glucoamylase, známý také jako glukoamylasa nebo amyloglukosidasa, je enzym, který rozkládá složité sacharidy na jednoduché cukry. Tento enzym lze najít jak v lidském těle, konkrétně v zažívacím ústrojí, tak i v přírodě, například v plísních a kvasinkách. V průmyslu se tato látka často využívá při výrobě potravin a nápojů, například v pekařství a pivovarnictví, protože dokáže z cereálií a obilovin uvolňovat jednoduché cukry.
Glucoamylase se tedy používá do široké škály produktů. Významnou roli hraje v pekařském průmyslu, kde pomáhá zlepšovat konzistenci a kvalitu pečiva. V pivovarnictví a výrobě alkoholických nápojů se enzym používá k tvorbě fermentovatelných cukrů z škrobu, což je nezbytný krok v procesu kvašení. Dalším významným odvětvím, kde se glukoamylasa používá, je výroba sirupů a cukrovinek. Je zde využíván pro produkci glukózy a fruktózy z škrobu. V posledních letech taktéž nabývá na významu jeho využití v biotechnologickém průmyslu pro výrobu bioetanolu. Všeobecně lze tedy říci, že glukoamylasa, pod různými názvy, hraje klíčovou roli v mnoha průmyslových odvětvích.