Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia)
Další názvy: tamarind malabarský, Malabar tamarind, Vriksha amla, Goraka
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia) je název pro ovoce, rostoucí na stromě výší až 30 metrů, který je původem z jihovýchodní Asie a západní a střední Afriky. Druhé názvy tohoto ovoce jsou tamarind malabarský, Malabar tamarind, Vriksha amla a Goraka. Hlavní rostlinnou látkou, kterou ovoce obsahuje, je hydroxycitronová kyselina (HCA), která je připisována řada příznivých účinků na zdraví člověka, včetně účinků na metabolismus tuků.
Hlavním využitím garcinie kambodžské je výroba doplňků stravy. Díky přítomnosti hydroxycitronové kyseliny je totiž považována za potenciální prostředek při hubnutí. Kyselina má údajně schopnost zpomalovat proces přeměny cukrů na tuky v těle a zároveň zvyšovat hladinu serotoninu, což může vést ke snížení chuti na sladké. Kromě doplňků stravy se garcinia kambodžská využívá také v gastronomii. Její plody mají kyselou chuť a jsou oblíbené v asijské kuchyni, kde se používají například jako koření v tradičních jídlech nebo do omáček. Také se z nich vyrábějí různé nápoje, například šťávy. Přestože je toto ovoce využíváno především pro své zdravotní benefity a chutná lépe, když je zpracováno, některé kultury jej konzumují i ve své surové formě.