Fructan
Další názvy: Fruktan
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Fructany, známé také pod názvem fruktany, jsou uhlíkaté polysacharidy, které jsou složeny z fruktózových jednotek spojených dohromady glykosidickými vazbami. Tato skupina sloučenin tvoří velkou část zásobního cukru u rostlin, konkrétně u trav, cibulí a česneku. Fructany jsou unikátní tím, že se oproti ostatním polysacharidům přímo vstřebávají do horní části střeva a nejsou enzymaticky hydrolizovány v tenkém střevě.
Fructany jsou často využívány v potravinářském průmyslu, konkrétně v pekařství a cukrářství, kde plní funkci přírodních sladidel a zlepšují technologické vlastnosti těsta. Dále se využívají ve výrobě nápojů, zmrzliny, jogurtů a dalších mléčných výrobků. Fructany mají rovněž prebiotické vlastnosti, a proto se často stávají součástí probiotických doplňků stravy. Dále jsou fructany také součástí některých krmiv pro domácí zvířata, neboť mají vliv na zlepšení střevní mikroflóry. Vzhledem k těmto vlastnostem se fructany často využívají také v kosmetice, a to konkrétně v emulzích, krémech a pleťových maskách, kde podporují tvorbu zdravé pokožky. V nedávné době se navíc začaly zkoumat možnosti využití fructanů v lékařství, především pro jejich protizánětlivé a imunomodulační účinky.