FOS (Fructo-oligosaccharides)
Další názvy: Oligofruktóza, oligofruktan
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
FOS, neboli frukto-oligosacharidy, jsou specifickou skupinou předbiotických vláknin, které se spolupodílejí na správné funkci našeho zažívacího systému. Frukto-oligosacharidy máme přirozeně přítomné v naší stravě, protože se vyskytují v ovoce a zelenině jako je zeler, pšeničná mouka, banány, cibule, česnek či pór. Jejich název je odvozený od toho, že jsou tvořeny frukózovými jednotkami – konkrétně se jedná až o 2-60 jednotek. Přestože tyto látky jsou sacharidy, lidský organismus nemá enzymy na jejich strávení a tak prochází nestrávené až do tlustého střeva, kde jsou metabolizovány pomocí střevní mikroflóry.
Fructo-oligosacharidy jsou využívány v potravinářském průmyslu, kde se přidávají nejen jako zdraví prospěšné složky, ale také jako přírodní sladidla. Podílejí se na výrobě jogurtů, kefíru, mléka, ovocných nápojů, ale nalezneme je také v pečivu či sladkostech. Díky jejich vlastnostem mají pozitivní vliv na zdraví. Napomáhají například přirozeně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, stimulují imunitní systém, podporují vstřebávání vápníku a hořčíku, a co je pro mnoho lidí nejdůležitější, přispívají ke snížení hmotnosti a udržení optimálních tělesných proporcí. Přesto je třeba dbát na jejich konzumaci v rozumné míře, protože nadměrný příjem může způsobit zažívací potíže v podobě průjmu či nadýmání.