Fish Oil
Další názvy: Rybí tuk, Rybí olej
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Rybí tuk, neboli rybí olej, je doplňkem stravy, který je vyráběn z různých typů ryb, jako jsou sardinky, lososi, makrely a tuňáci. Tato potravina obsahuje mimo jiné omega-3 mastné kyseliny, které jsou klíčové pro správnou funkci těla a mozku. Pozitivní účinky rybího tuku na zdraví jsou již několik desetiletí předmětem vědeckého bádání. Je spojován například s lepší funkcí mozku, zdravím srdce, zlepšením nálady a podporou zdraví očí.
Rybí tuk je široce využíváný ve formě potravinových doplňků, běžně se prodává v kapslích nebo tekuté formě. Občas je také přidáván do jiných produktů jako je jogurt, mléko, chléb nebo cereálie, a to s cílem poskytnout spotřebitelům snadné způsoby, jak do své stravy začlenit omega-3 mastné kyseliny. Pokud jde o kosmetiku, rybí olej může být také součástí některých krémů a balzámů, protože je známo, že má protizánětlivé vlastnosti a může pomáhat při léčení některých kožních problémů. Rovněž je použit v chovu zvířat, zejména u psů a koček, kde pomáhá udržovat kvalitu jejich srsti a zdravé klouby.