Ferulic Acid
Další názvy: Kyselina ferulová, 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kyselina ferulová, známá také jako ferulic acid či 4-hydroxy-3-methoxycinnamic acid, je látka široce rozšířená v přírodě, konkrétně v rostlinách. Tato silná antioxidantní komponenta je skvělě využitelná a její přínosy jsou apreciovány v různých oborech. Kyselina ferulová je součástí buněčných stěn rostlin, kde pomáhá chránit rostliny před škodlivými účinky UV záření. Toto záření by jinak mohlo vést k poškození DNA a zpomalovat růst či dokonce zabíjet rostliny.
V kosmetice je kyselina ferulová častým a významným složkem především díky svým antioxidačním vlastnostem. Je součástí pleťových sér, krémů, či tělových mlék, kde pomáhá bojovat proti volným radikálům a tím i proti předčasnému stárnutí pokožky. Kyselina ferulová je často kombinována s dalšími vitamíny, například s vitamínem C a E, aby se výrazně zvýšil antioxidační efekt. V potravinářství se tato kyselina používá jako přídatná látka pro zvýšení trvanlivosti potravin. Jelikož dokáže neutralizovat volné radikály, předcházejí se tak procesům vedoucím k žluknutí a zkažení potravin. Kyselina ferulová se také nachází v některých doplňcích stravy.