Fazol obecný (Phaseolus vulgaris)
Další názvy: fazole
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Fazol obecný (Phaseolus vulgaris), známý také pod názvem fazole, je rostlina pocházející z Ameriky, kde byla důležitou součástí stravy původních obyvatel již před příchodem Evropanů. Jedná se o jednoletou plodinu z čeledi bobovitých, která je dnes pěstována prakticky po celém světě. Fazole se využívají jednak ve zralém stavu, kdy jsou zvláště bohaté na proteiny, ale i jako zelenina, kdy se konzumují nezralé lusky.
Fazol obecný se využívá v širokém spektru potravinářských produktů. V surovém stavu se jedná o významnou surovinu v celé řadě salátů a dalších studených pokrmů. Vařené fazole jsou základem mnoha polévek, příloh, omáček a dalších teplých jídel, přičemž jsou oblíbenou součástí kuchyní od Mexika přes Středomoří až po východní Asii. Především suché fazole se také rozemelou na mouku, která se používá jako zahušťovadlo. Kromě toho se z fazolí vyrábějí různé druhy pícnin, přičemž zbylé slupky a stonky se využívají jako krmivo pro zvířata. I v kosmetickém průmyslu nachází fazol obecný své uplatnění, jelikož je součástí některých krémů a masek pro pleť.