Estragole
Další názvy: p-allylanisol, Methoxy-4-(prop-2-en-l-yl)benzen
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Estragole, známý také pod názvy p-allylanisol nebo Methoxy-4-(prop-2-en-l-yl)benzen, je organická sloučenina, jejíž název je odvozen ze starého názvu pro planě rostoucí bylinu heřmánek pravý, tedy estragon, který je jedním z hlavních zdrojů této látky. Jedná se o průhlednou až lehce žlutou kapalinu s charakteristickým sladkým, kořenitým a anýzovým pachem. Jedná se o ether derivát fenylpropenu, konkrétně je to methyl ether anetholu.
Estragole se považuje za hlavní složku éterického oleje estragonu a bazalky, které jsou využívány v mnoha odvětvích. Díky svému anýzovému aroma se často využívá v potravinářském průmyslu, například při výrobě likérů, bonbonů nebo i zubních past. V kosmetickém průmyslu jsou z něho vyráběny parfémy a kosmetické přípravky. Používá se také v aromaterapii, kde je ceněn pro své uklidňující účinky. Nutno ale podotknout, že i přes široké využití estragolu v různých odvětvích, je jeho bezpečnost diskutabilní. Některé studie naznačují, že může mít karcinogenní účinky, a proto by měla být jeho spotřeba omezena. V Evropské unii je jeho použití v potravě pod přísnou regulací.