Enzymy
Další názvy: Enzymes
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Enzymy, známé také jako Enzymes, jsou biologické katalyzátory, které urychlují chemické reakce v živých organismech. Tyto proteinové molekuly mají základní význam pro fungování všech živých systémů, od nejjednodušších životních forem, jako jsou bakterie, až po složité organismy, jako je člověk. Jejich hlavní funkcí je přeměna jedné biochemické látky na jinou, přičemž tato přeměna by bez enzymu probíhala mnohem pomaleji, často tak pomalu, že by vlastně prakticky nebyla možná. Enzymy tak umožňují existenci života, jak ho známe.
Ačkoli enzymy původně fungují především v živých organismech, jsou stále širšího využití i v průmyslu, a to díky svým jedinečným vlastnostem. Jsou například často používány v potravinářském průmyslu. Tam jsou enzymy důležité při výrobě sýrů, kde napomáhají srážení mléka, ale také v pivovarnictví a vinařství, kde urychlují fermentaci. V pekařství zase enzymy zlepšují kvalitu chleba nebo jiných pečiv, protože pomáhají štěpit škrob na cukry, které jsou pak kvasinky schopny „sežrat“ a vytvořit tak látky, jež chlebu dodají jeho charakteristickou chuti a vůni. Enzymy se také používají v detergentech a čisticích prostředcích kvůli schopnosti některých enzymů štěpit proteiny, tuky nebo škrob na menší, snadněji odstranitelné molekuly. Umožňují tak účinnější odstraňování skvrn i při nižších teplotách. Enzymy našly své uplatnění také v biotechnologiích, lékařství, zemědělství nebo ve výzkumu.