Čočka jedlá (Lens culinaris)
Další názvy: čočka kuchyňská, Lens esculent, Ervum lens
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Čočka jedlá, mnohými známá také jako čočka kuchyňská, Lens esculent či Ervum lens, je drobný luštěninový plod rostliny z čeledi bobovitých. Pochází z Přední Asie, pěstovala se již ve starověku a dodnes je oblíbenou součástí kuchyní po celém světě. Svou popularitu si získala díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a složitých sacharidů. Vyznačuje se různými typy a barvami, od zelené, přes hnědou, červenou až po černou čočku beluga.
Čočka se významně uplatňuje v mnoha potravinářských výrobcích. Typicky se používá na přípravu polévek, omáček, salátů nebo jako příloha k hlavním jídlům. Červená čočka je oblíbená v indické kuchyni, kde se z ní vaří tradiční dál. Výborně se hodí i pro přípravu humusu nebo pomazánek. V poslední době je čočka oblíbená také v bezmasé stravě, kde nahrazuje maso nejen díky vysokému obsahu bílkovin, ale i své konzistencí. Na trhu lze najít také těstoviny, chléb či snacky z čočky. Zvláštní kategorií jsou pak mouky, kde se čočka využívá pro svůj vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index, což ji činí vhodnou pro diabetiky nebo osoby držící bezlepkovou dietu.