Cizrna beraní (Cicer arietinum)
Další názvy: cicer, římský hrách, cirna, cyzrna, cizrna obecná, chickpeas
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Cizrna beraní (Cicer arietinum), známá také jako cicer, římský hrách, cirna, cyzrna nebo cizrna obecná, je rostlina z čeledi bobovitých. Fazole této rostliny jsou hlavní složkou mnoha tradičních jídel Jižní Asie, Středomoří a Předního východu. Po staletí byla cizrna oblíbenou potravinou v těchto regionech a dnes je známa a oblíbená po celém světě.
Cizrna je plodem rostliny, který je bohatý na proteiny a vlákninu, a má množství užití ve výrobě potravin. Používá se například na výrobu humusu, tradičního středovýchodního pokrmu, který se připravuje z cizrny, tahini (sezamová pasta), česneku a citrónu. Dále se z cizrny vyrábí falafel, oblíbené vegetariánské kuličky, které pocházejí z Předního východu. Cizrna je také důležitou součástí indické kuchyně, kde se z ní vyrábí chana masala, pokrm z cizrny a koření, nebo se z ní vyrábí mouka, tzv. gramová mouka, která se používá na výrobu sladkostí a smažených jídel. Cizrna je také oblíbeným přísadou polévek a salátů. V poslední době se z cizrny vyrábí také rostlinná mléka a alternativy masa. Bez ohledu na to, jak je cizrna připravena, je vždy skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny.