Cinnamic Acid
Další názvy: Kyselina skořicová, 3-phenyl-2-propenoic acid
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina skořicová, známá také pod chemickými názvy Cinnamic Acid či 3-phenyl-2-propenoic acid, je karboxylová kyselina, která je součástí skořice a některých dalších druhů rostlin. Tato kyselina má značný význam v přírodních i umělých procesech. Charakteristický je pro ni její aromatický, mírně kyselý, ale také sladký zápach, který připomíná vůni skořice. Má bílou až nažloutlou barvu a krystalickou pevnou strukturu.
Kyselina skořicová se využívá v mnoha průmyslových odvětvích. Je důležitou složkou v parfumerii, kde se využívá pro výrobu různých vonných látek. Její sladce kořeněná vůně je často spojována s teplými, exotickými nebo vánočními vůněmi, a proto se hojně využívá také ve výrobě svíček nebo aromaterapeutických produktů. Kromě parfumerie se využívá také v potravinářském průmyslu. Její sladká chuť je oblíbená především v cukrářství, kde se přidává do některých receptur na vánoční cukroví, perníky nebo do nápojů. Ve farmaceutickém průmyslu je pak kyselina skořicová využívána při výrobě některých léků. Na závěr je třeba zmínit, že je také součástí některých druhů herbicidů a fungicidů v zemědělství.