Cinchona Calisaya
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Cinchona Calisaya, obecně známý pod svými lidovými názvy jako cibule, cesnak cibuľový, pažitka, šalotka, onion, allium, Allium salota, Cepa vulgaris nebo Kepa esculenta, je neobyčejně populární a nepostradatelný druh rostliny využívaný v mnoha odvětvích. Přestože může být tato nomenklatura pro někoho možná mírně zavádějící, všechny tyto názvy v podstatě odkazují na jednu a tutéž rostlinu, a to na cibuli. Jedná se o dvouletou rostlinu, která je využívána ve velké míře především v kulinářském světě pro její jedinečné chuťové vlastnosti, které dokážou oživit nejen saláty a omáčky, ale také masné pokrmy nebo třeba pizzu.
Cibule je oblíbenou složkou mnoha kuchyní po celém světě. Využívá se nejen jako základ většiny pokrmů pro její excelentní chuťové vlastnosti, ale také pro její zdravotní přínosy. Je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů, které posilují imunitní systém. Mnoho lidí ji také konzumuje za syrová. Cibuli lze také najít v mnoha komerčních produktech jako součást jejich receptur. Například v balených polévkách, instantních jídlech, omáčkách nebo marinádách. Ale to ještě není vše. Cibule najde uplatnění také v kosmetickém průmyslu. Je součástí některých vlasových masek a olejů, kde podporuje růst a zdraví vlasů. Zkrátka, cibule a její potenciál využití jsou tak široké, že je těžké je zahrnout vše do jednoho krátkého textu.