Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Další názvy: cibule, cesnak cibuľový, pažitka, šalotka, onion, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Cibule kuchyňská, neboli Allium cepa, je jedním z nejuniverzálnějších zeleninových produktů využívaných v gastronomii po celém světě. Tato bylina z čeledi liliovitých je využívána jak pro svůj chutný a aromatický podzemní cibulovitý hlízový stonek, tak i pro listy a květy. Cibule je známa pod mnohými názvy podle lokalit a odrůd - cesnak cibuľový, pažitka, šalotka, onion, allium, Allium salota, Cepa vulgaris či Kepa esculenta.
Její hlavní využití je však v kulinářství. Je to základ každé silné vývary, podklad pro omáčky a důležitá součást mnoha salátů i teplých pokrmů. Cibuli lze konzumovat čerstvou, vařenou, pečenou nebo smaženou. Díky své silné a jedinečné chuti napomáhá zvýraznit chuť jídel. Kromě toho se cibule používá také v průmyslu - výroba cibulových chipsů je v poslední době velmi oblíbená. A nejen v potravinářství má cibule své místo. V kosmetice se z ní vyrábí masky pro pleť a vlasy, v medicíně je ceněna pro antioxidační účinky a včelaři ji používají jako přírodní lék proti varroatóze.