Chřest srpovitý (Asparagus felatus)
Další názvy: Asparágus srpovitý
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Chřest srpovitý, mimořádně cenný druh rostliny z čeledi Chřestovitých, je rostlina známá také pod názvem Aspáragus srpovitý. Za pozornost stojí především svými užitkovými vlastnostmi, a přestože se nevyužívá natolik jako například jeho příbuzný chřest obecný, jeho aplikace je rovněž široká. Charakteristický je svými listy vytvářejícími hustou zelenou houštinu či stonky zakončené šikmým listem, což mu dalo i jeho název.
V kuchyni se chřest srpovitý používá k přípravě různých druhů jídel, ať už se jedná o zelné saláty, polévky nebo třeba omáčky. Kulinářské využití se však neomezuje pouze na výrobu pokrmů. V mnohých kulturách se chřest srpovitý používá také jako přirozené dochucovadlo pro různé nápoje. Jeho svěží a dosti specifická chuť je vyhledávaná například při výrobě čaje, kde se používají především jeho mladé výhonky, které jsou bohaté na vitaminy a minerály. Díky svému charakteristickému a svěžímu aroma se chřest srpovitý používá i při výrobě likérů.
Kromě kuchyně, se chřest srpovitý používá i v lékařství. Jeho kořeny a stonky se často využívají při výrobě bylinných léků a homeopatických přípravků. Chřest srpovitý má totiž pozitivní účinky na trávení, podporuje funkci ledvin a působí také protizánětlivě. Užití této rostliny v lékařství je tedy stejně tak rozmanité, jako v kuchyni.