Chřest hroznovitý (Asparagus racemosus)
Další názvy: shatavari, šatavari, satavar, shatamull, shituli, vrishya
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Chřest hroznovitý, známý i pod indickými názvy shatavari, šatavari, satavar, shatamull, shituli, vrishya, je díky svým léčivým účinkům považovaný v tradiční ajurvédské medicíně za jeden z nejvýznamnějších rostlinných léků. Tato vytrvalá rostlina dorůstající do výšky až dvou metrů je původem z jižní a východní Asie, zejména z Indie, Srí Lanky a Nepálu, pravě se ale v současnosti pěstuje po celém světě.
Chřest hroznovitý je využívaný nejen v medicíně, ale také v kosmetice či výživových doplňcích. Základní surovinou pro výrobu různých produktů jsou kořeny této rostliny, které jsou zdrojem řady důležitých biologicky aktivních látek, jako jsou steroidní saponiny, flavonoidy, fytoestrogeny a polysacharidy. Tyto látky mají řadu prospěšných účinků na lidský organismus. V ajurvédské medicíně se šatavari používá především jako tonikum pro ženské reprodukční orgány, ale také pro posílení imunitního systému či zlepšení trávení. V kosmetice se pak využívá pro své zvlhčující a regenerační účinky na pokožku a vlasy. Kromě těchto výrobků se z chřestu hroznovitého vyrábí také čaj, který má silně osvěžující a tonizující účinky a podporuje celkovou kondici a vitalitu organismu.