Čepelatka japonská (Laminaria Japonica)
Další názvy: Kombu, Kelp, Mořská kapusta
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Čepelatka japonská, známější také pod názvy Kombu, Kelp či Mořská kapusta, je druh mořské řasy, která je hojně rozšířena především v chladných mořských vodách Tichého oceánu, přičemž významným producentem je především Japonsko. Jedná se o studenomilnou rostlinu, která roste především ve vodách o teplotě 5-20 stupňů Celsia. Charakteristická je svou tmavě zelenou až téměř černou barvou.
Čepelatka japonská je oblíbená především v asijské kuchyni, hlavně v japonské a korejské, kde se používá na přípravu různých kulinářských specialit. Její pružné listy se obvykle suší a dále zpracovávají. Surová se konzumuje málokdy. Hodí se do polévek, omáček, pokrmů z rýže nebo těstovin. Oblíbená je ale také v západních zemích, kde se z ní vyrábí různé druhy potravinových doplňků, zejména pro její vysoký obsah jódů, minerálů a vitamínů. Často je součástí různých druhů dietních programů, případně se z ní vyrábí různé detoxikační přípravky. Kromě toho se z Kombu vyrábí také kompost a hnojivo pro pěstování rostlin. Mořská kapusta se také využívá v kosmetickém průmyslu, kde se z ní dělají různé pleťové masky, krémy a obklady.