Caprylic Acid
Další názvy: kyselina kaprylová, N-octanoic acid, Oxtylic acid, Heptanecarboxylic acid
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina kaprylová, známá také pod názvy N-octanoic acid, Oxtylic acid nebo Heptanecarboxylic acid, je nasycená mastná kyselina s osmi uhlíky. Je nemísitelná s vodou, ale dobře se mísí s organickými rozpouštědly. Kyselina kaprylová je bezbarvá olejovitá kapalina s nepříjemným zápachem.
Tato kyselina se přirozeně vyskytuje v mléku některých savců, včetně krav, koz, i člověka. Je také součástí kokosového oleje a oleje z palmového jádra, kde je však přítomna v menších množstvích. Kyselina kaprylová má řadu průmyslových využití. Je využívána v potravinářství jako přísada do pečiva a cukrovinek díky svým konzervačním schopnostem. V kosmetice se používá pro výrobu mýdel, šamponů a parfémů. V lékařství je tato kyselina používána při léčení kožních chorob, jako je lupénka, a také při léčení chronických a akutních infekcí. Ve veterinární medicíně se používá jako součást dezinfekčních a antibakteriálních přípravků.