Camu camu (Myrciaria dubia)
Další názvy: Berry Camu
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Camu camu, známý také pod názvem Berry Camu, je strom původem z amazonského deštného pralesa. Konkrétně se vyskytuje v Brazílii, Peru, Kolumbii a Venezuele. Tento strom produkuje malé, červené, oválné plody, které jsou na první pohled podobné třešním. V posledních letech ale tyto plody získávají na popularitě nejen pro svůj výrazně kyselý a osvěžující chutný profil, ale také pro jejich významný obsah vitaminu C a dalších antioxidantů. Ve srovnání s jinými plody obsahuje camu camu až dvacetkrát více vitaminu C než kiwi a padesátkrát více než pomeranč. Díky tomu je často upřednostňován v rámci zdravého životního stylu a stravovacích návyků.
Plody camu camu lze konzumovat přímo, ale často jsou z nich vyráběny různé produkty. Konkrétně se jedná třeba o šťávy a smoothie, které jsou oblíbené pro svůj osvěžující a lehce kyselý nádech. Dále je možné z těchto plodů vyrábět marmelády, džemy či sladké polevy na pečivo. Další možností zpracování je vytvoření prášku z camu camu, který se pak může použít jako doplněk stravy. Tento prášek lze přidat do müsli, jogurtů, smoothie nebo zákusků pro posílení jejich nutriční hodnoty. V kosmetickém průmyslu je camu camu využíván pro výrobu přípravků na pleť. Díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů může tato rostlina pomoci zlepšit kondici pleť, podporovat její regeneraci a zvyšovat její odolnost vůči stárnutí.