Calcium Stearate
Další názvy: Stearát vápenatý, Calcium di(octadecanoate), E470
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Calcium stearate, známý také jako stearát vápenatý, calcium di(octadecanoate) nebo E470, je jednou z nejpoužívanějších látek v mnoha průmyslových odvětvích. Je to druh mastné kyseliny, která se vyskytuje ve formě bílého prášku nebo voskových krystalů, a je netoxická a prakticky nerozpustná ve vodě. V chemickém složení se jedná o vápenatou sůl kyseliny stearové, přičemž v jedné molekule calcium stearate je dva stearátové anionty na jeden kation vápníku. Jeho stylizovaný chemický vzorec je (C18H35O2)2Ca, celkový vzorec je však C36H70CaO4.
Běžně se využívá v potravinářském průmyslu jako aditivum do potravin (s kódem E470), a to buď jako protispékavá složka, nebo jako emulgátor. Také se nachází v mnoha druhů sladkostí, pečiva, polotovarů na pečení či v mléčných i masných výrobcích. V kuchyni se používá buďto na zlepšení konzistence výrobků, nebo na zvýšení jejich trvanlivosti. Mimo potravinářství se může objevovat v několika průmyslových odvětvích - ve farmaceutickém průmyslu se vyrábí medicíny a doplňky stravy, v kosmetickém průmyslu se stearát vápenatý používá na výrobu šamponů, mýdel či jiných kosmetických výrobků. Ve výrobním průmyslu se tento materiál využívá jako plnivo nebo stabilizátor, který napomáhá regulovat vlastnosti hotových výrobků. Široké využití calcium stearate přisuzuje jeho nízké toxicitě a příznivým fyzikálně-chemickým vlastnostem.