Čajovník čínský (Camelia sinensis)
Další názvy: Čajovník čínský, Camelia Thea
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Čajovník čínský, znaný také pod latinskými názvy Camelia sinensis či Camelia Thea, je stálezelená, opadavá rostlina původem z jihovýchodní Asie. Tvoří středně velký keř či malý strom dosahující výšky až 17 metrů s lesklými tmavě zelenými listy na stříbřitě nahuštěných stoncích. Jeho květy jsou bílé s hojným množstvím žlutých tyčinek. Nejvíce se pěstuje v Číně, Indii, Srí Lance a Keni, ale v menší míře také v mnoha dalších tropických a subtropických zemích.
Hlavním produktem, který se z čajovníku čínského vyrábí, je samozřejmě čaj. Zelený, černý, bílý, oolong a pu-erh - všechny tyto druhy čaje pocházejí právě z této rostliny a liší se pouze způsobem zpracování. Kromě čaje se z čajovníku čínského využívají také listy a semena. Z listů se může vyrábět například potravinářské barvivo, zatímco semena obsahují olej, který se používá v kosmetickém průmyslu, například v mýdlech, krémech nebo šamponech. Čajový olej má také významnou roli v tradiční čínské medicíně. Ve větších množstvích jsou z čajovníku vyráběny také nápoje s nízkým obsahem alkoholu, které jsou obzvláště oblíbené v Asii.