Caffeic Acid
Další názvy: 3,4-hydroxycinnamic acid, kyselina kávová
Skóre škodlivosti: 4 (Lehce škodlivá chemie)
Kyselina kávová, také známá jako Caffeic Acid nebo 3,4-hydroxycinnamic acid, je jedním z klíčových derivátů kyseliny skořicové. Tato látka je přítomna v mnoha rostlinách a je hlavní složkou jejich obranného systému namířeného proti napadení škůdci. Kyselina kávová je také důležitým antioxidantem a její protizánětlivé vlastnosti jsou předmětem mnoha vědeckých studií.
Caffeic Acid, neboli kyselina kávová, je důležitou součástí některých potravin a nápojů, včetně kávy, odtud její název. Nicméně je nutné zmínit, že i když je v některých zdrojích uváděno, že podíl kyseliny kávové v kávě je vysoký, ve skutečnosti je jeho koncentrace relativně nízká. Kyselina kávová se také nachází v ořeších, ovoce jako je kiwi, citróny a jablka, a také v některých zeleninách, jako jsou cibule a česnek. Jelikož je kyselina kávová silným antioxidantem, je také oblíbenou přísadou v některých krémech a jiných kosmetických přípravcích, které mají za cíl chránit kůži před poškozením.