Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)
Další názvy: Borůvka černá, Černá jahoda, Černice, Čičoretka, Borůvka obecná, Bilberry, Blueberry
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Brusnice borůvka, jinak také známá pod názvy borůvka černá, černá jahoda, černice, čičoretka, borůvka obecná, bilberry nebo blueberry, je druh rostliny z čeledi vřesovcovitých. Tento keř dorůstá výšky mezi 30 až 60 cm a je typický pro severní polokouli, kde roste především v lesích a na rašeliništích. Plody borůvky jsou oblíbené pro svou specifickou, intenzivní chuť a tmavě modrou až černou barvu. Jsou bohaté na vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu.
Brusnice borůvka, díky svým specifickým chutím a vysokému obsahu vitamínů, je široce používána v potravinářském průmyslu. Její plody se konzumují čerstvé, sušené, ale také se z nich vyrábí džemy, šťávy, vína, likéry a sirupy. Sušené borůvky mohou být použity jako složka v pečení - v mouce, koláčích nebo muffinech. Dále se z borůvek vyrábí želé, které se používá do různých dezertů či jako doplněk k masům. V lékařství se z borůvek využívají přípravky na zlepšení vidění, na průjmy či jako antiseptikum. Za zmínku stojí i kosmetický průmysl, kde se borůvky využívají pro výrobu pleťových masek, krémů a balzámů pro péči o pokožku, neboť mají výrazné antioxidantické vlastnosti.