Betaglukany
Další názvy: Betaglucan
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Betaglukany, také známe pod názvem Betaglucan, jsou vícenásobné cukry (polysacharidy), které se přirozeně vyskytují v řadě rostlin a živočichů, ale pramenem těch nejúčinnějších je kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Jedná se o látku, jež se vyznačuje mnoha příznivými účinky na lidský organismus. Pravidelné užívání betaglukanů je spojeno s podporou imunity, snížením příznaků zánětů, zlepšením funkcí kardiovaskulárního systému, snížením hladiny cholesterolu a regulací hladiny cukru v krvi.
Betaglukany se používají v různých produktech pro osobní péči a potravinářství. V kosmetice je lze najít v široké škále výrobků od séra pro péči o pleť, oční krémy až po hydratační mléka a balzámy. V potravinářském průmyslu se betaglukany staly oblíbenou přísadou do cereálií, jogurtů, mléčných nápojů, pečiva nebo těstovin. Tato látka totiž dokáže nahradit tuk a zároveň dodá potravině vlákninu. V posledních letech se také objevuje rostoucí trend využívání betaglukanů v lékárenských přípravcích jako jsou potravinové doplňky pro podporu imunity nebo snížení cholesterolu.