Beta-glucanase
Další názvy: beta-glukanáza
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Beta-glucanase, nebo také beta-glukanáza, je enzym, který rozkládá beta-glukany na menší molekuly polysacharidů, což jsou sacharidové polymery. Beta-glukany jsou jedním z hlavních složek buněčné stěny mnoha druhů kvasinek, hub a některých bakterií, a tak beta-glucanase hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech. Pro své schopnosti se enzym využívá průmyslově v mnoha oborech.
Jednou z nejčastějších aplikací beta-glucanase je v potravinářském průmyslu. Používá se hlavně při výrobě piva a chleba. V pivovarnickém průmyslu se tento enzym používá k rozkladu beta-glukanů obsažených v ječmeni, které mohou způsobovat zamlženost piva a problémy při filtrace sladu. V pekařském průmyslu se beta-glucanase používá k zlepšení struktury a textury chleba. Dále se tento enzym hodí do krmného průmyslu, kde zlepšuje vstřebávání živin u zvířat tím, že rozkládá beta-glukany v jejich krmivech. Rovněž se využívá v textilním průmyslu a farmaceutickém průmyslu pro výrobu léků a doplňků stravy. Enzym je také využíván v biotechnologickém průmyslu pro výrobu bioetanolu.