Bazalka vytrvalá (Ocimum Gratissimum)
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Bazalka vytrvalá, někdy také označovaná jako bazalka vonná, je rostlina považovaná za jeden z klenotů botanického světa. Latinský název Ocimum Gratissimum získala díky své příjemné vůni a jedinečné chuti, které ji dělají oblíbenou přísadou v kuchyních po celém světě. Tato druh bazalky pochází z tropických oblastí Afriky, Asie a Střední a Jižní Ameriky, především však z Indie, kde má dlouhou historii využití v Ayurvédě.
Upotřebitelné jsou prakticky všechny části bazalky vytrvalé - listy, květy i semena. Nejčastěji se využívají v kulinářství, kde její listy obohacují o svůj charakteristický aroma různé pokrmy - omáčky, polévky, saláty nebo těstoviny. Bazalka vytrvalá se přidává též do nápojů, jako jsou koktejly nebo čaj. Je součástí mnoha směsí koření, například italského pesto. Vyrábí se z ní také esenciální olej, který se díky svým léčivým vlastnostem používá v aromaterapii nebo při výrobě kosmetických a hygienických přípravků, jako jsou mýdla, šampony a krémy. Bazalka vytrvalá nachází uplatnění i v léčitelství, neboť má antibakteriální, protizánětlivé a antioxidantní účinky.