Batáty (Ipomoea batatas)
Další názvy: Sladké brambory, Sweet potatoes
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Batáty, také známé jako sladké brambory či "sweet potatoes", jsou jednou z nejdůležitějších potravin na světě. Tato dužnatá hlíza pochází z oblasti mezi Mexikem a Venezuelou, kde byla podle archeologických nálezů pěstována již před 5000 lety. Batáty mají poměrně tenkou, hladkou kůru a sladkou chutí připomínající dýni či kaštan. Barva dužiny se může lišit od bílé, přes oranžovou až po purpurově červenou.
Batáty se dají upravit mnohými způsoby a bývají připravovány podobně jako brambory. Mimo obvyklé metody, jako je vaření, pečení nebo smažení, se z batátů také vyrábí například mouka, která je vhodná pro bezlepkovou dietu. Dalšími produkty jsou batátové chipsy, které jsou zdravější alternativou klasických bramborových chips, nebo třeba batátový alkoholický nápoj. Batáty jsou rovněž základem mnohých dezertů jako jsou koláče, pudinky či zmrzlina. V posledních letech se také stává stále oblíbenější batátový toast – tenké plátky batátu, které jsou opékány v toustovači a podávají se s různými nálezy.