Astaxanthin
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Astaxanthin, známý také pod názvy Glykolát sodný či 2-hydroxyacetát sodný, je silný antioxidant, který se vyskytuje především v mořských organismech jako jsou raky, krabi, langusty a především v lososovi, kterému dodává jeho charakteristickou růžovou barvu. Tato látka patří mezi karotenoidy, tedy do skupiny pigmentů, které dávají ovoce a zelenině jejich barvu. Astaxanthin se vyznačuje svými vynikajícími antioxidačními vlastnostmi, díky kterým může přispívat k ochraně buněk před škodlivými účinky volných radikálů.
Astaxanthin se využívá v řadě oblastí. Jednou z nich je potravinářství, kde se využívá jako přírodní barvivo a dodatek do krmiva pro ryby a korýše, kde plní důležitou funkci v jejich růstu a vývoji. Jeho významnou oblastí využití je také kosmetický průmysl, jehož produkty ho obsahují s cílem podpořit zdraví a vitalitu pokožky. V poslední době se objevuje stále častěji i v doplňcích stravy, kde je považován za silný antioxidant, který může mít pozitivní vliv na zdraví srdce, cév, očí a kloubů. Přestože je astaxanthin cennou látkou, jejíž výhody jsou nezpochybnitelné, je třeba dbát na její umírněné užívání. A to především u astaxantinu syntetického původu, který může při nadměrném užití vyvolat nežádoucí účinky.