Akrylamid
Další názvy: Polyquaternium-7, Acrylamide monomer, 2Propenamide, Propenamide, Polyakrylamid, Polyacrylamide
Skóre škodlivosti: 4 (Lehce škodlivá chemie)
Akrylamid je organická látka, která v sobě nese poměrně velký potenciál ohrožení zdraví lidí. Prameny, odkud se dostává do lidského organismu, jsou různé a zasahují do každodenního života. Akrylamid vstupuje do našeho těla z potravin, zejména z pečiva, bramborových produktů, kávy a dokonce i dětských cereálií. Zároveň se však používá také v kosmetickém průmyslu. Akrylamid je znám také pod názvy Polyquaternium-7, Acrylamide monomer, 2Propenamide, Propenamide, Polyakrylamid, Polyacrylamide.
Akrylamid je složkou, která se používá pro výrobu polyakrylamidových gelů. Ty pak najde využití v různých oblastech, jako je například čištění pitné vody, těžba ropy, výroba papíru a dokonce i v přípravcích na osobní hygienu. Pod názvem Polyquaternium-7 se tato látka často vyskytuje v šamponech a sprchových gelech, kde zajišťuje jejich hladkost a zlepšuje rozčesatelnost vlasů. Jako součást kosmetických přípravků může akrylamid způsobovat alergické reakce a podráždění kůže. V potravinářství se akrylamid tvoří zejména při vysokoteplotním zpracování potravin bohatých na škrob, jako jsou třeba hranolky. Pokud se tyto potraviny připravují při teplotách nad 120 stupňů, dochází k reakci cukrů se specifickým aminokyselinovým zbytkem, což vede k tvorbě akrylamidu. Přestože je prokázáno, že akrylamid je v těchto potravinách přítomen, je třeba uvést, že míra jeho nebezpečnosti pro lidský organismus závisí na množství konzumovaných potravin obsahujících akrylamid a ne na přítomnosti samotného akrylamidu. Omezit příjem akrylamidu můžeme tedy volbou zdravějších stravovacích návyků.