Acetylglucosamine
Další názvy: N-acetyl-D-glukosamin
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Acetylglucosamin (N-acetyl-D-glukosamin) je aminosacharid, který je klíčovou složkou buněčných stěn hmyzu, houbí stěn a exoskeletů některých živočichů, včetně korýšů a hmyzu. Je také základní stavební jednotkou polysacharidů, jako je chitin a hyaluronan a v tělech savců se nachází na povrchu buňky. N-acetylglukosamin se používá pro své potenciální protizánětlivé a protiartritické účinky, jako přísada do potravin a doplňků stravy pro zvýšení pohyblivosti kloubů a pro zlepšení zdraví kůže a vlasů.
N-acetyl-D-glukosamin se běžně používá v kosmetických výrobcích díky svým hydratačním a zvlhčujícím vlastnostem, a také své schopnosti posilovat přirozenou bariéru kůže. Přípravky na péči o kůži, jako jsou krémy, lotions a séra, často obsahují tento aminosacharid. Můžeme ho najít i v některých make-up produktech a slunečních krémech. V potravinářském průmyslu je používán jako sladidlo a stabilizátor v pekařství a výrobě nápojů. Ve farmaceutickém průmyslu se N-acetyl-D-glukosamin využívá jako přírodní léčivo pro osteoartritidu a další kloubní onemocnění. Uvažuje se také o jeho možném využití pro léčení zažívacích a střevních potíží, včetně syndromu dráždivého střeva a ulcerózní kolitidy.