Country Life Tamari sójová omáčka 200 ml BIO COUNTRY LIFE
Popis produktu Country Life Tamari sójová omáčka 200 ml BIO COUNTRY LIFE
Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.
V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.
Tipy na použití:
dresink na salát s citronemrecept je popsán zdegratinovaná plněná cuketa
recept je popsán na straně 8 Dobrot léto 2013salát z avokáda a bílé ředkve
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechůdresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádemjednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octemrestovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restovánímarinádyna zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkevpokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmupolévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pastytamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovintamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Složení: Voda, SÓJOVÉ boby* 33 %, jedlá sůl mořská 15,4 % , destilované Sake* (voda, rýže*, jedlá sůl, fermentační činidlo: Aspergillus oryzae), pražené SÓJOVÉ boby* 2,5 % fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Příprava: Dle chuti používejte do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.
Nutriční údaje:
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):315kJ/74kcal. Tuky: 0,2 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 8,3 g. z toho cukry: 3,4 g. Bílkoviny: 9,8 g. Sůl: 15 g
Další údaje:
Skladování: Skladujte v suchu a chladu. Po otevření skladujte při teplotě do 10°C a spotřebujte co nejdříve.
Legislativní zařazení: Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.
Certifikováno: CZ-BIO-001
Trvanlivost: 12 měsíců
Bez přidaného cukru
Bez mléka
Fairtrade produkt
Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.
Kód produktu
- CLHJ20000101