Country Life Shoyu sójová omáčka 200 ml BIO COUNTRY LIFE
Popis produktu Country Life Shoyu sójová omáčka 200 ml BIO COUNTRY LIFE
Shoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.
V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.
Tipy na použití:
rýžový salát s rajčatyrecept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013zeleninové soté
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechůdresink na salát
smíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádemjednoduchý dresink na salát
smíchejte shoyu s olivovým olejem a octemrestovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restovánímarinády
na zeleninu, maso i ryby
shoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte
výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkevpokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmupolévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pastytamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovintamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Výroba shoyu:
Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces.Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace.Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí.V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá.Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje.Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy.
Složení: Voda, SÓJOVÉ BOBY* 19 %, PŠENICE* 16 %, jedlá mořská sůl 12 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Příprava: K dochucení pokrmů.
Nutriční údaje:
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):259kJ/61kcal. Tuky: 0 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 5,7 g. z toho cukry: 0 g. Bílkoviny: 9 g. Sůl: 15 g
Další údaje:
Skladování: Skladujte v chladu.
Legislativní zařazení: Sójový výrobek – tekuté ochucovadlo.
Certifikováno: CZ-BIO-001
Trvanlivost: 12 měsíců
Přirozeně bezlepkový produkt
Bez přidaného cukru
Bez mléka
Fairtrade produkt
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
Kód produktu
- CL7J20000101