Country Life Droždí lahůdkové 150 g COUNTRY LIFE
69 Kč
Popis produktu Country Life Droždí lahůdkové 150 g COUNTRY LIFE
Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.
Tipy na použití:
karbanátkypřidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptudrožďová pomazánka
smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinkyvajíčková pomazánka
orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkamibazalkové pesto
rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)smetanové omáčkyrizotasalátydušená zeleninaluštěninová jídlana chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?
glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozkujde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovináchbílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamovépokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítitchuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkovinyvolnou kyselinu glutamovou najdete např.:
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chutipro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volnádůležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ
Složení: Inaktivované sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.
Příprava: Slouží k dochucování pokrmů a pomazánek. Nevhodné pro pekařské účely.
Nutriční údaje:
Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1370kJ/327kcal. Tuky: 5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 1,7 g. Sacharidy: 9 g. z toho cukry: 8 g. Bílkoviny: 49 g. Sůl: 0,5 g
Další údaje:
Skladování: Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.
Legislativní zařazení: Droždí jedlé - sušené.
Certifikováno:
Trvanlivost: 9,3 měsíců
Přírodní produkt
Bez přidaného cukru
Bez mléka
Fairtrade produkt
Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně ale dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta…
Kód produktu
- CL4N20000101